Rokon Népek Napja 2013

A Reguly Társaság idén is szeretettel vár minden érdeklődőt a Rokon Népek Napjára.

 

Időpont: 2013. 10. 18. (péntek) 17:00

Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet – Budapest, Benczúr u. 33.

A Rokon Népek Napján idén a vepsze kultúráé a főszerep. A 17 órakor kezdődő eseményen az érdeklődők egy rövid bevezető előadást hallhatnak a vepszékről, majd két dokumentumfilmet nézhetnek meg magyar felirattal:

* Állatok a vepsze mitológiában (Živatad vepsläižiden elos) 17’05 min., 2008. Rendező: Vladimir Szlavov *

Az Állatok a vepsze mitológiában című film Irina Vinokurova «Животные в традиционном мировоззрении вепсов» című könyve alapján, a Castrén Társaság (Finnország) és a Nuori Karjala nevű szervezet anyagi támogatásával készült.
A film készítésében Vladimir Szlavov filmrendező és operatőr, valamint Larisza Szmolina rádiós újságíró vett részt.
A film elmondja, milyen szerepük volt és mit jelentettek az állatok a vepsze nép életében, hagyományos világnézetében; mely állatok számítottak jónak és hasznosnak, melyek voltak a háziállataik, melyeket kedvelték és melyektől tartottak.
Ez a kulturális és oktatási projekt a Karél Köztársaság (Республика Карелия) nemzeti közösségének ötlete volt 2007-ben, azzal a céllal, hogy bővüljön az elektronikus termékek választéka vepsze nyelven – az Orosz Föderáció egyik kis lélekszámú, őslakos népének a nyelvén.
A filmben lehet vepsze irodalmi nyelvet és köznyelvet is hallani. Jelenetek láthatók a vepsze falusi életből, a vadaszatból és az állatvilágból.
A 17 perces film hasznos segédanyagként szolgál a vepsze nyelvórákon az iskolákban és az egyetemeken, valamint a vepsze hagyományok tanulmányozásában.

* A vepsze ház élete (Vepsläižen kodin südäin) 37’00 min., 2012. Rendező: Vladimir Szlavov *

A film alapjául Zinaida Sztrogalscsikova vepsze etnológus monográfiái szolgáltak. A film felvételére a Karél Köztársaság különböző falvaiban került sor; a szereplők helybeli mesterek, a hagyományos népi építészet szakemberei.
A film megismerteti a nézőket a vepszék által lakott területtel, lakóépületeik hagyományos építési módjaival, a házak díszítésével és belső elrendezésével, a gazdasági épületekkel. Mindezt a hagyományos életmód, a gazdálkodás és a háziipar szemszögéből mutatja be, megismertetve a nézőket a mai vepsze falvak lakosságának életével.
A projekt fő célja a vepsze nyelv használati körének bővítése az új információs technológia segítségével, a különféle vidékek és a különböző nemzedékek kapcsolatainak erősítése, a vepsze identitástudat elmélyítése.
A projekt szervezői: a Vepsze Kulturális Egyesület (Общество вепсской культуры) és a Karél Köztársaságnak a nemzetiségi politikával és a társadalmi, vallási szervezetekkel, ill. a tömegtájékoztatással foglalkozó minisztériuma. A projekt finanszírozásában részt vett a finn Castrén Társaság is.

Az eseményen jelen lesznek a filmek készítői, akik egy beszélgetés keretében különböző kulisszatitkokkal, érdekességekkel is megismertetik a közönséget.

Mindezek mellett lehetőség lesz hagyományos vepsze ételek kóstolására is.

A filmek készítőivel már a Rokon Népek Napja előtt is lehetőség nyílik találkozni, hiszen az ELTE Finnugor Tanszékének vendégeiként különböző témájú előadásokat, foglalkozásokat tartanak majd. Ezekről a programokról a következő linkre kattintva olvashat: https://www.facebook.com/events/254798864644914/

 

Támogatóink:

NKA, FVK MNSz

plakatrrn13

Tags: , , ,

Reply