Nagyimánia Udmurtföldön és Bakuban

A krumpli is el van ültetve, az új hétköznapi ruhák is elkészültek, a harkovi koncert és tucatnyi moszkvai fellépés is ki van pipálva, úgyhogy az udmurt nagymamák már jó ideje Bakutól 40 kilométerre, egy szép luxusvillában élnek és hol a kertben található medencében úsznak, hol a telek területéhez tartozó tengerparton sétálnak. Sokan kötekedtek a mamik életkora miatt, többen azt írták, hogy nem fogják kibírni az ottani időjárást és felkészüléssel járó fáradalmakat. A nagymamák ezeket a vádakat azzal utasították vissza, hogy 70 év alatt elég idejük volt lelkileg és fizikailag megedződni és be fogják bizonyítani, hogy idős emberek is élhetnek teljes életet, és ők még ebben a korban is kedvenc hobbijaikkal foglalkoznak. A nagyik legalább fele rendszeresen sportol: nyáron a kerti munkák jelentik számukra a sportot, télen pedig síelnek. Moszkvában a nagymamák átestek egy teljes körű orvosi kivizsgáláson, és az doktorok semmi sem találtak, ami akadályozta volna, hogy az udmurt asszonyok elmenjenek Bakuba.

Május 13-a, a Bakuba való megérkezésük óta a nagymamák rendszeresen tartanak próbákat, pihennek, utazgatnak, vásárolgatnak. Szabadidejükben a villában sem tétlenkednek: van, aki egy új mintás zoknit köt a fellépésre, más kreatív meghívókat készített az orosz bulira, amelyre néhány nappal ezelőtt került sor, van, aki pedig hagyományos védő udmurt textilbabákat készít vendégek, ismerősök számára. Természetesen sok időt töltenek reflektorfényben, különféle sajtótájékoztatókon is.

Azerbajdzsán fővárosába nyolcan érkeztek meg, de a fesztivál szabályai szerint csak hatan léphetnek fel. Minden szobában ketten laknak és az otthoni életmód szerint itt is korán szoktak kelni. A villában a legjobb helyi szakácsok hagyományos oroszországi ételeket főznek számukra, gyakran szolgálnak fel teát, és saját bevallásuk szerint ők is nagyon megszerették a mamákat és mindenképpen rájuk fognak szavazni. A hírek szerint a nagymamák maguk is megmutatják, milyen finom dolgokat tudnak készíteni, és a három perces műsoridő alatt a színpadon álló kemencében fognak egy adag igazi perepecset sütni. A perepecs nem más, mint vékony tésztából készült kosárka, amely tojásos krumplipürével, darált hússal, gombával és más fajta töltelékkel van megtöltve. Sütés céljából a praktikus nagyik udmurt lisztet is hoztak magukkal. A múlt héten az énekesek rengeteg perepecset sütöttek, egyelőre csak próbaképpen, amely pillanatok alatt el is fogyott a rajongók körében. Az egyik énekesnő pedig azt is mondta, hogy ha a mamák győzelmet aratnak, akkor ő elárulja az igazi savanyú káposzta készítésének a receptjét.

A Kristályterem nevű palota, amelyet külön az Eurovíziós Dalfesztivál megrendezésére építettek fel 6 hónap alatt, a legmodernebb akusztikai felszereléssel rendelkezik, és a fellépők már megtartották benne az első próbáikat.  Az Udmurtiában élő azerbajdzsániak nagyon megkedvelték a mamikat és egy áldozati bárányt is le akartak vágni a tiszteletükre. A nagymamák viszont elutasították a tiszteletadás ezen formáját és inkább élőben fogadták a jószágot. A szép, mintás zoknik, amiket mindig felvesznek, a 100 éves népviseletükkel egyetemben, a későbbiekben akár az új bárány gyapjújából is készülhetnek. A helyi azerbajdzsáni emberek, illetve a fellépők szintén szívesen találkoznak a mamikkal és közös képeket készítenek velük. A nagymamák közül kétségkívül a legaranyosabb a Natalljapaj nevű énekesnő, aki a legalacsonyabb és legidősebb is közülük, hiszen már a 77. évét tapossa. A nénit egyébként Dzsolgirinak, azaz Verébnek is szokták becézni.

Hazájukban, az egész Udmurt Köztársaságban, mindenki lázban ég, jelenleg minden csapból ez a téma folyik, az Izsevszki főtéren nagy képernyőket szereltek fel, hogy a fesztivál alatt az utcán szurkoló emberek is élőben láthassák a fellépésüket. Hasonló képernyővel várják a szurkolókat a buranovoi művelődési házban: a nagymamák szülőfalujában az énekesnők támogatása céljából május 22-én nagy összejövetelt szerveznek, amelyen híres udmurt pop-együttesek is részt vesznek. Egyes hírek szerinte a Party for everybody c. dalt az Európa plusz rádióban is lehet hallani.

A 2012-es Euróvíziós Dalfesztivál a május 22-én és 24-én megrendezésre kerülő elődöntőből, illetve a május 26-án zajló döntőből fog állni. A Buranovoi nagymamák május 22-én, a 14-es sorszámmal lépnek fel. Ha túljutnak az elődöntőn, akkor 26-án is viszontlátjuk őket. A győztest minden alkalommal a zsűri és a rajongók szavazata alapján, 50-50 %-os arányban fogják kiválasztani. Az Európai Műsorszolgáltatók Egyesületének új szabálya szerint idén csak az összes dal elhangzása után lehet majd szavazni (korábban minden egyes fellépő után lehetett), a szavazás 15 percig fog tartani. Hogy ezt technikailag hogyan lehet megoldani, erre az élőben közvetített műsorban minden ország számára külön adják meg a teendőket. A magyar Compact Discot szintén kedden, 22-én fogjuk látni. Mindenkinek izgalmas estét kívánunk!

A képek forrása: az oroszországi www.vkontakte.ru közösségi portálon található Buranovszkije babuski oldal

Rodionova Elena

Tags: , , ,

Reply