Kedves Olvasóink!

Rovatomban ezúttal a „Finnugor Kulturális Főváros” projekt iszkaszentgyörgyi záró­rendezvényéről számolok be.

December 3-án került sor erre a fogadással egybekötött rendezvényre az Amadé–Bajzáth–Pappenheim kastély egyik szárnyában lévő Művelődési Házban. A szép­számú közönség előtt Gáll Attila polgármester értékelte az évet, és elmondta, hogy az év programjai hogyan gazdagították a község lakóit. Validuda Dániel programfelelős fényképekkel illusztrálva mutatta be hónapról-hónapra az év eseményeit.

Az ünnepélyen megjelent a finn nagykövet is és meleg szavakkal üdvözölte a hely­belieket és méltatta az év eredményeit. A Magyarországra akkreditált észt nagykövet üdvözletét Bereczki András tiszteletbeli észt főkonzul adta át. Rövid üdvözlő beszédet mondott még többek közt Ruttkay-Miklián Eszter a zirci Reguly Antal Múzeum igazgatója, Salánki Zsuzsa az ELTE Finnugor Tanszéke nevében, Szíj Enikő a Magyar–Finn Társaság elnöke és Csúcs Sándor a Reguly Társaság elnöke. A felszólalók hangsúlyozták, hogy milyen gazdag és sokoldalú volt az év programja, milyen nagy munkát végeztek a szervezők. Nagyra értékelték, hogy az iszkaszentgyörgyiek egyes programjaikat testvértelepüléseikre is elvitték, ezzel is terjesztve a finnugor népek ismertségét és kultúráját más, nem-finnugor népek körében is. Ez a tevékenység a leghatásosabb módja a jó értelemben vett országpropagandának. Ez a különleges év ugyan véget ér, de az emlékek, a kialakult baráti kapcsolatok megmaradnak és remélhetőleg folytatódnak.

A művészi élményekről a helyi általános iskola énekkara, a néptánccsoport, illetve Larisza Mijlahova hanti népdalénekes és a mordvin Ojme népi együttes gondoskodott.

A Reguly Társaság és a szerkesztőség nevében ez úton is gratulálunk Iszkaszentgyörgy lakosainak és vezetőinek.

 

* * *

 

Megjelent a Reguly Társaság 2017. évi falinaptára fekvő A/4-es formátumban. A naptárt magyar kutatók finnugor tárgyú fotói díszítik. Ára: 1500 forint. Megvásá­rolható az ELTE Finnugor Tanszékének Könyvtárában, vagy megrendelhető a csucs@btk.ppke.hu címen. Postai kézbesítés esetén a teljes ár 2000 forint. Ezt az összeget a megrendelők befizethetik a naptárhoz mellékelt sárga csekken, vagy átutalhatják a Reguly Társaság bankszámlájára. Bank: CIB Bank Számlaszám: 11101404-19664314-36000001

 

Csúcs Sándor