Kubínyi Kata: Tisztelt Aláírók!

Tisztelt Aláírók![1]

 

Több mint egy hónap elmúltával ígéretünkhöz híven beszámolunk szeptember 8-án kiadott nyilatkozatunk utóéletéről.

Amennyire nyomon tudtuk követni, az MTI-hír alapján szept. 8–10. között összesen legalább 26 internetes periodika számolt be a nyilatkozatról, tőlük pedig legalább 80 további hírszolgáltató vette át a hírt. Ha ehhez hozzávesszük az intézményi honlapokon, ill. Facebook-oldalakon való közléseket is, akkor elmondható, hogy az ügyről beszámoló fórumok száma jóval meghaladta a százat.

Magyar nyelvű tudósítás többek közt a következő fórumokon jelent meg: Erdély Online, Evangélikus Hírlevél, Hajdú Online, Helyi Théma, Hírek (Szlovákiai magyar televíziós hírportál), Hír ma, Galamus, Mandiner, Melano, Népszava, Nyest, Pécsi Napilap, Stop, Vs., Webrádió (Szeged), 444. Kár, hogy épp a legnagyobb hazai napilapok, tévécsatornák, rádióadók nem voltak köztük.

Észtországban elsőként a Fenno-Ugria Alapítvány adott hírt a nyilatkozatról, közölve a teljes szövegét. Ezt követte a Postimees, Észtország vezető (online) napilapja, regionális kiadásaival egyetemben (összesen legalább 14 közlés). Szeptember 9-én az Észt Nemzeti Rádió reggeli műsorában tízperces beszélgetés hangzott el a nyilatkozat kapcsán Bereczki Andrással, a magyar–észt kapcsolatok kutatójával és Észtország tiszteletbeli konzuljával.

Az MTI-hír alapján „Academics express regret over Hungary Tallinn embassy closure” címmel cikket közölt a Politics.hu, az All Hungary Media Group lapja. Ez a híradás több mint 30 újraközlést vagy hivatkozást eredményezett világszerte, pl. a Finugor.ru webújságban, a clevelandi magyarok hírújságjában és különböző (magyar, észt, amerikai stb.) külképviseleteknek szóló hírlevelekben Abu Dhabitól Madridon át Wellingtonig. Az MTVA Hungary Matters c. sajtószolgálata is kiadta a hírt angolul; ezt a The Budapest Sun vette át.

Ami a kommentek számát illeti: a 444-beli cikkhez négy óra leforgása alatt 89-en szóltak hozzá, a Mandiner és a (központi) Postimees cikkéhez pedig nem egész egy nap alatt kb. fél-félszázan.

A nyilatkozatot megküldtük a Köztársasági Elnöki Hivatalnak és a Külügyminisztériumnak is. A KEH-től azonnali automatikus visszajelzés érkezett egy válaszígérettel, de a válasz még nem jött meg. A Külügyminisztériumtól se visszajelzést, se választ nem kaptunk.Nincs kizárva azonban, hogy nyilatkozatunknak is szerepe volt abban az ígéretben, melyet Szíjjártó Péter még külügyminiszter-jelöltként tett szept. 20-i, parlamenti meghallgatásán, ti. hogy a tallinni követségbezárás ügyében „új helyzet állt elő”, és ezért „érdemes bizonyos kérdéseket újragondolni, és ezt meg is teszik”. (Forrás: MTI.)

Abban is lehetett némi szerepe a nyilatkozatunknak (valamint a szept. 25-i éneklős követségbúcsúztatásnak is), hogy Németh Zsolt volt külügyi parlamenti államtitkár szept. 30-án egy interjúban kijelentette: a bezárás „nem kellőképpen végiggondolt döntés” volt, és fontosnak tartja, hogy „a Bem-rakparton újragondolják az észtországi jelenlétet”. (Forrás: Nol.hu.)

De sajnos Szíjjártó Péter okt. 1-jén, immár külügyminiszterként tartott sajtótájékoztatóján lehűtötte a reményeket, mivel a korábbi kijelentésével szemben ezúttal úgy vélekedett a követségbezárásról, hogy nincs mit újragondolni, és ezt a véleményét a Népszabadságnak október 8-án is megismételte.

De azért ne veszítsük el a reményt!

Még egyszer köszönjük mindenkinek az együttműködést.

Üdvözlettel az ELTE Finnugor Tanszéke nevében:

Kubínyi Kata

[1]   Levelében a tallinni magyar nagykövetség bezárásával kapcsolatos Nyilatkozat visszhangjáról számol be Kubínyi Kata. A Nyilatkozatot a Reguly Társaság is támogatta, szövegét előző számunkban közöltük. A szerk.

Reply