Karsai Bálint: „Ősi rokonság” tábor Nagyigmándon

Ősi rokonság” tábor Nagyigmándon

 

A nagyigmándi általános iskola névadója községünk szülötte, Pápay József nyelvészprofesszor. Iskolánk az ő emlékét ápolva hosszú ideje tart kapcsolatot annak az oroszországi területnek a képviselőivel, ahol expedíciója során Pápay József járt a XIX. század végén.

Már többször fogadtunk vendégeket (kutatókat, felnőtteket és gyerekeket is) az Ural-hegységen túli területről. Iskolánk tanulóinak és tanárainak csoportja két alkalommal vett részt az ott szervezett „Ősi rokonság” táborban, különféle nemzetiségű (hanti, nyenyec, komi, orosz) tanulókkal együtt. 2006-ban és 2010-ben mi láttuk vendégül hanti nyelvrokonaink küldöttségét.

2014. augusztus 31. és szeptember 11. között immár második alkalommal szerveztük meg a Nagyigmándi Pápay József Általános Iskolában az „Ősi rokonság” hagyományőrző tábort, viszonozva ezzel a két évvel korábban náluk eltöltött emlékezetes napokat.

Ezúttal tizenkét fős küldöttséget láttunk vendégül. Igyekeztünk számukra tartalmas, változatos, érdekes programot összeállítani. Nem csak Nagyigmánd látnivalóival ismertettük meg őket, hanem a környék nevezetességeit is bemutattuk számukra: jártunk Bábolnán, Kocson, Tatán, Tatabányán, Győrben és Budapesten is.

A küldöttséget fogadta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke is.

E programok mellett különösen sikeresek voltak azok a délutáni, esti rendezvények, amelyek során megismerkedhettek egy-egy érdekes egyéniséggel, vagy éppen elleshették a sajtkészítés, rétessütés, káposztás vakarcs készítés vagy az atlétikai dobószámok meg a fafaragás és az íjászat fortélyait. Ezúttal sem maradt el a találkozó a kézimunka szakkörös asszonyokkal. Emlékezetes marad a Monostori erődbe tett, ágyúszótól hangos látogatás, a hagyományőrzőkkel töltött délelőtt, a táncházak is. Vendégeink biztosan sokáig emlékeznek az énekórán tanult és a záró estén előadott magyar népdalra is. A családoknál eltöltött esték, a csütörtöki grillparty és a vasárnapi családi nap a tábor legemlékezetesebb pillanatai közé tartoznak.

Az előzetesen eltervezett programjainkat az időnként kedvezőtlen időjárás ellenére is megvalósítottuk. A kapott visszajelzések alapján mondhatjuk, hogy ezek nagy sikert arattak.

Programjainkat a képviselőtestület anyagi támogatásának köszönhetően tudtuk megvalósítani.

A záróünnepélyen szóba került a kapcsolat folytatásának lehetősége. Az eddigi gyakorlatot követve 2016-ban kerülhetne sor a mi küldöttségünk látogatására.

 

Karsai Bálint – igazgató

Reply