Hírek. Falk Nóra összeállítása

Hírek

 

2014. március 16-án a Győr-Moson-Sopron megyei Mihályiban ünnepélyes körülmények között megnyitották a falu népfőiskoláját, melyet a falu nagy szülöttéről, Zsirai Miklós nyelvészről, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 1955-ben elhunyt professzoráról neveztek el. Az ünnepségen, melynek keretében felavatták a népfőiskola Zsirai Miklós arcképével díszített zászlaját, a névadó életútját Kiss Jenő akadémikus mutatta be a népes közönségnek. A népfőiskolát az alapítók minden érdeklődő számára nyitott fórumnak szánják, ahol alkalmanként ismeretterjesztő előadásokat fognak tartani. A témák között kitüntetett helye lesz a magyar történelemmel, honismerettel összefüggő kérdéseknek.

 

2014. november 17–20. között a Magyar Országgyűlés elnökének meghívására Budapesten tartózkodott a finnországi Számi Parlament küldöttsége Klemetti Näkkäläjärvi elnök vezetésével. A politikusokkal folytatott tárgyalások szünetében a vendégek ellátogattak a Néprajzi Múzeumba és az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (az erről szóló beszámolót l. Krónika rovatunkban), valamint a küldöttséget fogadta a Finnugor Világkongresszus Magyar Nemzeti Szervezete is.

 

2014. november 22-én színes programokban bővelkedő, egész napos rendezvénynek örülhettek azok, akik kedvelik Tove Janssont, a nagysikerű Mumin könyvek 100 évvel ezelőtt született szerzőjét és kedves figuráit. A Skandináv Ház által szervezett, minden generációt megszólító minifesztiválnak az ErőMűvház (Bp. VII., Wesselényi u. 17.) adott otthont. Egy nap a Mumin-völgyben címmel sor került interaktív drámafoglalkozásra és Mumin-vetélkedőre, a kisebbeket meseolvasás és kézműves foglalkozás várta, míg a nagyobbakat Mumin nyelvi klubba, előadásokra és filmvetítésre hívták.

 

Decemberben változatos programokkal várják az észt kultúra barátait a Marczibányi Téri Művelődési Központban (Bp. II., Marczibányi tér 5/a). Az Észt Intézet jóvoltából december 3-án Mese itt, mese ott címmel nyílik tárlat: az észt–magyar meseillusztrációs kiállítás anyagának válogatása december 21-ig tekinthető meg. Ugyanitt december 13-án a Luca-napi ajándékkészítő műhely és vásár résztvevői észt téli népszokásokkal és mesékkel, dalokkal ismerkedhetnek (részletek a http://www.marczi.hu/Content/viewEvents/42/12577 oldalon olvashatók).

 

Összeállította: Falk Nóra

Reply