F. Gulyás Nikolett: Mit csinál egy finnugrista? Kutatók Éjszakája az ELTE-n

Mit csinál egy finnugrista?

Kutatók Éjszakája az ELTE-n

 

A Kutatók Éjszakája összeurópai rendezvénysorozatba az ELTE Finnugor Tanszéke először 2008-ban kapcsolódott be, a BTK-n az elsők között. Azóta minden év szeptember utolsó péntekén délutántól éjfélig különféle tudományos ismeretterjesztő programokkal várjuk az érdeklődőket. A rendezvény célja, hogy a széles nagyközönség számára érthetővé és elérhetővé tegyük a tudományos műhelyekben zajló kutatásokat. A hazai finnugrisztika népszerűsítésére a Kutatók Éjszakája nyújtja az egyik legjobb lehetőséget.

A tanszéki programoknál évek óta van egy hagyományos tematika, például a rendezvény mindig az aktuális fotókiállítás megnyitójával indul. Idén a „Mit csinál a nyelvész nyáron? (Finnugor expedíciók a XXI. században)” elnevezésű tárlatot lehetett megtekinteni, mely a közelmúltbeli oroszországi gyűjtőutakat mutatta be. A fotókiállításhoz kapcsolódóan ez alkalommal a nyelvészeti terepmunka szerepelt a középpontban. A kutatók szibériai és mordóviai élményeikről számoltak be, az érdeklődők pedig az etikus kutatás kérdésköre kapcsán különféle finnugor ifjúsági szervezetek munkájával is megismerkedhettek tanszékünk oktatói és hallgatói jóvoltából.

A „Finnugor konyhaművészet” iránt érdeklődőket – ez az est egyik legnépszerűbb programja – a moksa köleses palacsinta, a mari fánk, az udmurt palacsinta és a karjalai pirog elkészítésének praktikáiba vezették be tanszékünk munkatársai. A recepteken és a közös főzésen túl voltak népdalok, a kis tanszéki konyhában még rögtönzött mari táncbemutatót is tartottak a konyhafőnökök. Egy másik hagyományos programunk a „Rokon nyelvek mini nyelvleckéi”, ahol 45 perces órák keretében rövid ismertetések hangzanak el egyes finnugor nyelvek főbb sajátságairól. A közönség idén betekintést nyert a finn, az udmurt, a hanti, az észt és a mari nyelv érdekességeibe.

Az est egyik újdonsága az animációs blokk volt, ami két fő részre tagolódott: az orosz és a különféle finnugor nyelvű vetítésekre. Voltak orosz nyelvű hanti, manysi, moksa, karél és udmurt mesék, erza nyelvű mese, finn és észt animációk, valamint egy színes összeállítás a 2014-ben megrendezett finnugor fiatalok animációs workshopján készült kisfilmekből. A résztvevők pozitív visszajelzéseinek tükrében úgy tűnik, hogy jövőre is lesznek tanszéki rendezvények a Kutatók Éjszakáján.

F. Gulyás Nikolett

Reply