Az udmurt szupernagyik

A buranovói nagymamákról készült riportok között egyre nehezebb tájékozódni, mert mindennap tucatnyi hír jelenik meg róluk újságokban, tévében és az interneten. A buranovói kultúrházban az énekesek több napon keresztül moszkvai koreugráfusok segítségével a Party for everybody c. daluk feldolgozásán dolgoztak. Ezekben a napokban ők már Moszkvában vannak, ahonnan május 13-án egyenesen elrepülnek Bakuba.

Bátran kijelenthetjük, hogy az Udmurtiában élő emberek fejében már biztos megfordult az is, hogy mi lesz, ha tényleg a Buranovói nagymamák győznek az Eurovíziós Dalfesztiválon. Eddig Oroszország csak egyszer, 2008-ban nyerte meg a versenyt, így a 2009-es Eurovízió Moszkvában zajlott. Vlagyimir Zavalin, a nemzetségpolitikai miniszter azt mondta, hogy Izsevszk készen áll az Eurovízió következő fináléjának a megszervezésére. Zavalin szerint a nagymamák győzelmei már most is emelték az udmurtok önbecsületét, ami a jövőben mindenképpen segít az egész kultúra megőrzésében.

 Az oroszországi régiók közül Udmurtföld soha nem volt híres turisztikai adottságairól. Azonban itt is megtalálható sok olyan érdekes látnivaló, amely az udmurt kultúrához, a köztársaság ipari múltjához, ill. a gyógyvizekhez és gyógyiszaphoz kapcsolódik. Ki tudja, lehet, hogy több évtizedes elzártság után Udmurtia ténylegesen megnyitja a kapuit, és minden érdeklődő számára könnyen elérhetőek lesznek azok az utak, amelyek feltárják a köztársaság jellegét, azt, amit csak náluk lehet megnézni. Ezek közé elsősorban az udmurt kultúráról szóló látnivalók tartoznak.

Rodionova Elena

 

Tags: , , ,

Reply