A Buranovói nagymamák szárnyalnak az örömtől

Csak mi hisszük, hogy a Buranovói nagymamák elfáradtak a május 22-i első győzelmük után, ők maguk azt mondják, hogy szárnyalnak az örömtől. Buranovóban rengetegen gyűltek össze azon az emlékezetes estén, mindenki nagy izgalommal nézte a fellépést a helyi művelődési házban, és szurkolt ökölbe szorított kézzel az eredményhirdetés alatt. Az est technikai része nem ment zökkenőmentesen, mert a viharos idő miatt az elődöntőt csak a 6. fellépőtől kezdve tudták követni a nézők. Amikor a műsorvezetők kimondták, hogy Oroszország, a kilencedikként, bekerült a döntőbe, akkor kezdődött el az igazi ünneplés! A hangulatot az etnozenét modern stílussal egyesítő Elektroniki DJ nevű csapat és az Ajkaj nevű híres udmurt népi együttes dobta fel. Itt kell megjegyezni, hogy az a tény, hogy a nagymamákat csak a kilencedikként említették meg, egyáltalán nem azt jelenti, hogy ők az előadók erősorrendjében is a 9. helyet foglalták volna el a szavazatok alapján: ez csupán az eredményhirdetés sorrendje volt, ahogy ezt a műsor alatt is elmondták.

A magyarországi nézők közül a finnugor kultúrában jártasakat és az udmurt kultúra iránt érdeklődőket a nagymamák győzelme ellenére is nagy csalódottság töltötte el, hiszen a honi eurovíziós tudósító – Gundel Takács Gábor – „oroszokként” mutatta be a nagymamákat. A magyarországi finnugrisztika mai „támogatottsága” alapján csak a nagyon optimisták várhatták azt, hogy a kommentátor a nagyik néhány perces bemutatása alatt netán röviden beszámol arról is, hogy kik is azok a távoli rokonok. De arra igenis mindenki számított, hogy legalább annyit megemlít majd, hogy Oroszországot az udmurt nemzetiségű fellépők képviselik, ezáltal kimondva – legalább – a Buranovói nagymamák nemzeti hovatartozását. Udmurt énekeseket oroszokként bemutatni körülbelül olyan, mintha a székely művészeket a románokhoz sorolnák. Úgy gondoljuk, hogy még az orosz kultúráról csak nagyon csekély ismeretekkel rendelkező nézőkben is felmerült a gyanú, hogy a nagymamák nem orosz népviseletben léptek fel és nem oroszul énekeltek. A mi magyar tudósítónknak kötelessége lett volna a több napos felkészülési idő alatt utánanézni ennek a kérdésnek. Mindezek után talán már nem is érdemes különösebb figyelmet szentelni a tudósító olyan megnyilvánulásainak, mint például, hogy „ő azt reméli, a nagyik sütije jobb, mint az angol akcentusuk”, vagy annak, hogy „jövőre csak kiskutyákkal, meg kisgyerekek kell nevezni a versenyre, ha le akarják győzni a néniket”.

Nem kell bizonygatni, hogy a 70 éves nagymamák mennyire két lábbal állnak a földön a mai világban is. Nekik mostanában meg sem kottyan, ha mobiltelefont kell használniuk, hiszen mindegyikük ezen keresztül tart kapcsolatot a rokonaival. Néha, az énekesek kedvéért, a stáb videókapcsolatba lép az énekesek szülőfalujával, ilyenkor a nagymamák élőben beszélgethetnek a képernyő előtt álló szeretteikkel, szomszédjaikkal, gyerekekkel. A világhálón nagyon népszerű lett az orosz buliba siető mamik képe, melyen az énekesek egy nyitott taxival utaznak a tengerparton. Május 26-án a legnagyobb kedvencünk, Natalljapaj, férje azért utazik Moszkvába, hogy onnan kísérje figyelemmel a felesége fellépését, és képernyőn keresztül beszélgessen vele.

A sok ismerkedés közül az egyik találkozás biztosan örök élmény marad a nagymamák számára: ezekben a napokban Bakuba érkezett egy Kastner Ella nevű, 102 éves német hölgy, aki 1968 óta minden évben elutazik az Euróvíziós Dalfesztivál mindenkori helyszínére. Tavaly Ellának csak Düsseldorfba kellett utaznia, ezzel szemben az idei fesztivál nagyobb kihívást jelentett számára, de a berlini nagymama már most rekordokat dönt a tengerparti országban, hiszen azonnal Azerbajdzsán történetének legidősebb turistájává vált. Idén Ella a Buranovói nagymamáknak szurkol, akikkel a híres bakui fasoron találkozott először. „Lányok, én úgy imádlak titeket! Csak rátok fogok szavazni és biztos vagyok abban, hogy Ti fogtok győzni!” – mondta a német hölgy. „Remélem, nem ez az utolsó találkozásunk, Ti még olyan fiatalok vagytok, úgyhogy mindenképpen találkozunk még, de lehet, hogy már nem ebben a világban” – tette hozzá. Német barátnőjüknek az udmurt nagymamák gyapjúfonalakból készült védőbabát ajándékoztak. Több sem kellett ahhoz, hogy még jobban, még fiatalosabban érezzék magukat, ezért a találkozás után az udmurt énekesek bicikliztek egy jót Bakuban.

E történésekkel egyidőben, Oroszország különböző városaiban a Buranovói nagymamák támogatására szentelt akciókról készültek videofelvételek, és ezek sokasága kerül fel a világhálóra. A május elején bemutatott izsevszki flash-mob után Moszkvában is táncra perdültek a fiatalok. A nagymamákat reklámozó fellépésüket itt tekinthetik meg: http://www.youtube.com/watch?v=uAkABk026aE.

Az előzetes tervek szerint a döntőig terjedő időben és a döntő ideje alatt Izsevszk főterén is lesznek különböző programok, többek között a Buranovói nagymamákkal eddig együttműködő fiatal udmurt és orosz együttesek szórakoztatják a szurkolókat.

Ne felejtsük el, hogy 26-án, az Eurovízió döntőjében újra fellépnek a nagymamák, ezúttal a 6-os sorszám alatt. Kedves magyarok, emlékezzünk a kedves udmurt asszonyokról, távoli, Volga-vidéki rokonainkról, ahogyan tegnapelőtt az európai nyelvrokonaink – a finnek és az észtek – bemutatták őket, és szavazzunk a sokszínűségre, a nemzetiségi sokszínűségre és ezáltal az eredeti hangra!

A képek forrásai:

www.vkontakte.ru közösségi portálon található Buranovszkije babuski oldal

http://eurovision.vesti.ru/article/show/article_id/11122/brand_id/13925/type_id/3

Rodionova Elena

Tags: , , ,

Reply